Avrupa Ekonomik Topluluğu üyeleri arasında, sınır kapıları ve gümrük kontrollerini bütünüyle ortadan kaldırmayı amaçlayan Schengen Anlaşması ilk kez 14 Haziran 1985 yılında 5 üye ülke arasında imzalanmıştır. Schengen Anlaşması’na en son 1 Ocak 2023’te Hırvatistan, 31 Mart 2024’te Bulgaristan ve Romanya’da dahil oldu.
Toplam Schengen üye ülke sayısı da 27’ye yükseldi. Schengen vizesi tüm Umuma Mahsus (bordo) pasaport sahiplerinin Schengen ülkelerine seyahat edebilmelerini sağlayan bir vizedir. Schengen vizesi ile en fazla 90 güne kadar olan seyahatler gerçekleştirilebilmektedir. Daha uzun kalışlar ulusal vize (D tipi vize) kategorisine dahil olup Schengen vizesine dahil değildir.
Schengen Vizesi ile Gidilen Ülkeler Nerelerdir?
Schengen vizesi ile; Almanya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çekya (Çek Cumhuriyeti), Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Monaco, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, San Marino, Slovakya, Slovenya, Vatikan ve Yunanistan’a seyahat edilebilir. Bulgaristan ve Romanya ise yeni Schengen vizesi kapsamına dahil olmuştur.
Genel bir Schengen vizesi yoktur. Bir Schengen ülkesi seçilerek bu ülke üzerinden vize başvurusu yapılması gereklidir. Genellikle hangi ülkeye seyahat edilmek isteniyorsa veya en fazla hangi ülkede kalınacaksa o ülke üzerinden vize başvurusu yapılması gereklidir. Örneğin Almanya’ya 5 günlük turistik maksatlı bir seyahat plan bulunan kişinin Almanya üzerinden bir Schengen vize başvurusu gerçekleştirmesi gereklidir.
Hangi ülke üzerinden Schengen vizesi alındı ise, ilk seyahat edilecek ülkenin vize başvurusu gerçekleştirilmiş olan ülkeye olması gereklidir. Eğer mevcut vize çok girişli (multi) bir vize ise kişi diğer Schengen ülkelerine de seyahat edebilir. Ancak mevcut vize tek girişli (single) ise ve başvuru sürecinde yalnızca o ülkeye seyahat edileceği beyan edilmiş ise yalnızca o ülkeye seyahat edilmeli, farklı ülkeye Schengen Bölgesi’nden çıkış yapılmasa dahi geçilmemelidir. Bu durum vize ihlali yaratabilir, geçiş sırasında sorun yaşanabilir ve bir sonraki vize başvurusunun sonucu sizi mutlu ve tatmin etmeyebilir. Bu sebeple vize başvurusunun nasıl gerçekleştirildiği gibi vize kullanımı da çok önemlidir.
Gerçekleştirilen vize başvurularında genellikle çok girişli vize talep edilmektedir. Ancak genellikle ilk vizelerde veya bazı ülkelerde konsolosluk tek giriş hakkının bulunduğu vize verebiliyor. Bunun sebebi ise konsolosluğun kişiyi yeni tanıyor olmasıdır. Küçükken ilk arkadaşlarımızla dışarıda bir şeyler yapmak istediğimizde ailemize; kimlerle, nerede, ne yapacağımızı ne kadar süre geçireceğimizi söyleyerek izin alırız. Bu izni doğru kullandığımız takdirde ebeveynlerimiz izin sürelerimizi esnetmeye başlar.
Konsolosluk da aynı şekilde yaklaşır. İlk vizeyi beyan doğrultusunda kullanır ve geçerlilik süresini geçirmeden, vize ihlali gerçekleştirmeden ülkeye geri dönerseniz bir sonraki vize daha uzun olacaktır. Tek girişli ise çok girişli ve daha uzun süreli bir vize verebilir. Tek girişli vize ile yalnızca başvuru yapılan ve Schengen vizesinin alındığı ülkeye seyahat ettikten sonra ülkenize dönmeniz beklenir. Ancak kurallar dahilinde tek giriş dahi olsa Schengen Bölgesi’nden hiç çıkmadan Schengen Bölgesi içinde seyahat edilebilmektedir. Fakat bu kullanım sebebiyle bir sonraki Schengen vize başvurusunda kısa süreli bir vize veya ret alınabilir.
Çok girişli (multi) vize ise Schengen Bölgesi’ne birçok kez girip çıkma hakkınızın olduğu bir vizedir. Vize geçerlilik tarihleri arasında Schengen Bölgesi’ne istenildiği kadar seyahat edilebilir. Fakat doğru kullanım açısından hangi ülke üzerinden alındıysa vizenin çoğunluğunun alınan ülkede kullanılması önemlidir. Örnek veriyorum çok girişli 15 gün kalış hakkında sahip olduğunuz bir Almanya Schengen vizeniz var ve bu vizenin 9 gününü Almanya’da, 4 gününü İtalya’da, son 2 gününü yine Almanya’da kullandınız ve ülkenize geri döndünüz. Bu doğru kullanıma bir örnektir çünkü Almanya üzerinden alınan vizenin çoğunluğu Almanya’da kullanılmıştır. Dolayısıyla diğer şartlarda da bir sorun yok ve karşılanıyor ise bir sonraki vizede kapsam arttırılır.
Schengen Vizesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Schengen vizesi için gerekli evrak; geçerli ve uygun süresi bulunan pasaport, Schengen vize başvuru formu, konsolosluğun istediği uygun boyutlu biometrik fotoğraf, seyahat sağlık sigortası, meslek statüsünü gösteren ve kanıtlar nitelikteki belgeler, finansal ve birikim durumunu gösteren ve kanıtlar nitelikteki belgeler, vize talep dilekçesi, seyahat rezervasyonları (ulaşım, konaklama, davetiye vb.), seyahat amacını kanıtlar belgeler, duruma göre muvafakatname ve duruma göre AB / AET vatandaşı aile bireyleri ve yakınlık derecesi ile ilgili belgelerdir. Yukarıda açıklanan evrakın toplanması ile vize başvuru dosyası oluşturulur.
Schengen Başvurusu: Schengen Nasıl Alınır?
Schengen vize başvuru süreçleri ülkeden ülkeye ve vize kategorileri arasında farklılık göstermektedir. Bu sebeple seyahat edilmek istenen ülke ile seyahat amacına göre vize tipi doğru belirlenmelidir. Eğer vize kategorisi doğru belirlenmezse birçok sıkıntı yaşanabilmektedir. Seyahat amacına göre doğru belirlenen vize kategorisi için vize randevusu almak ile vize başvuru sürecine başlanır.
Randevu gününe göre konsolosluğun talep ettiği güncellikle gerekli evraklar hazırlanmalıdır. Başvuru kişisinin meslek durumuna ve seyahat sebebine göre uyumlu olan vize başvurusu için gerekli evrak listesindeki belgeler temin edilir. Genel olarak bu evrak; aile bağlarını, meslek statüsünü, finansal durumu, seyahat amacını ve süresini, ulaşım ve konaklamayı, Türkiye’ye bağlayıcı sebepleri kanıtlar nitelikteki belgelerdir.
Vize başvuru formu doğru şekilde doldurulmalıdır ve konsolosluğun isterlerine uygun Schengen ülkelerinde geçerli bir seyahat sağlık sigortası yaptırılmalıdır. Randevu günü vize başvuru dosyası ile başvuru kişisinin vize randevusuna katılması gereklidir. Çoğu ülkede 59 ay VIS kuralı mevcut olduğu için vize randevusuna gitmeniz zorunlu olmayabilir. (VIS Kuralı: Son 59 ay içerisinde herhangi bir Schengen ülkesine vize başvurusu gerçekleştirilip parmak izi verilip vize alındı ise başvuru kişisinin vize randevusuna gelmesi zorunlu değildir. Schengen sisteminde biometrik bilgiler mevcut olduğu için tekrar verilmesine gerek yoktur.)
Vize başvurusu gerçekleştirildikten sonra (vize randevu gününden sonra) genellikle 2-3 hafta içerisinde işlem süreci biter ve vize başvurusu sonuçlandır. Başvuru sonuçlandıktan sonra vize başvurusunun gerçekleştirildiği vize merkezine vize sonucu geri gelir ve başvuru kişisi tarafından teslim alınabilir. Kargo ek hizmeti başvuru gününde satın alındı ise talep edilen adrese vize başvurusu kargo yolu ile ulaştırılır. Her ülkenin işlem süresi birbiri ile aynı değildir. Bu sebeple seyahatin aksamaması adına işlem süresi göz önünde bulundurularak işlem yapılmalıdır.
Schengen Vize Ücreti Ne Kadar?
Schengen vizesi konsolosluk harç bedeli şu an için 90 Euro’dur. Ancak yaştan ve vize kategorisinden dolayı ücret farklılıkları veya muafiyetleri olabilmektedir. Vize başvuru ücreti konsolosluk ücreti ile bitmemektedir. Aynı zamanda her vize başvurusunda vize başvuru merkezi ödemesi mevcuttur ancak ülkeden ülkeye ve vize başvuru merkezleri arasında (VFS Global, İdata, TLS Contact, BLS International, AS Visa Solutions) değişmektedir. Ülkeler arası değişmekle beraber bazı ülkelerin başvuru merkezi ödemeleri veya bir kısmı randevu alım aşamasında online olarak ödenmektedir.
Bazı ülkelerde kargo zorunludur ve bu kaleminde ödemesi vize randevu günü yapılmalıdır. Ayrıca Schengen vize başvurularında seyahat sağlık sigortası zorunludur. Genellikle konsolosluk 30,000 Euro teminatlı Schengen ülkelerini kapsayan bir seyahat sağlık sigortası talep etmektedir. Seyahat süresine göre fiyatlar değişmektedir. Eğer başvuru kişisi bizim gibi profesyonel bir vize danışmanlık şirketi ile çalışıyorsa ek olarak danışmanlık ve hizmet bedeli olacaktır. Vize başvuru sürecinde yapılan ödemelerden hiçbiri iade edilmez. Bazı istisnai durumlarda ve sigorta kurumu tarafından onay verildiği takdirde yalnızca seyahat sağlık sigorta bedeli iade edilebilir.
Schengen Vizesi Nasıl Kullanılmalıdır?
Schengen vizesi kullanımı aynı Schengen vize başvurusu kadar önemli ve kiriktir. İlk Schengen vizesi sonrası ikinci Schengen vize başvurusunun beklenmeyen şekilde retle sonuçlanması, genellikle yanlış kullanımdan veya eksik/ hatalı evrak ibrazından ötürü kaynaklanır. Aynı zamanda seyahat edilmek istenen ülkeye alınmamak veya vizenin iptal edilmesi gibi durumlar ne gibi durumlarda yaşanıyor? Doğru kullanım nasıl olmalıdır? Bu kısımda örneklerle açıklamak daha işlevsel olacak.
Örnek veriyorum; Yunanistan üzerinden Schengen vizesi aldınız ve Yunanistan’a hiç gitmeden farklı bir Schengen ülkesi olan ilk seyahatinizi İspanya’ya gerçekleştirdiniz. Kapıdaki sınır görevlisi İspanya’ya girmenize izin vermedi ve ülkenize geri dönmek zorunda kaldınız veya daha kötüsü vize iptali sağlandı ve ülkeye geri döndürüldünüz. Bunun sebebi yukarıda da izah ettiğimiz gibi Schengen vizesi diye genel bir vize yoktur. Yunanistan’dan schengen vizesi alındığı için ilk seyahatin Yunanistan’a yapılarak vizenin açtırılması gereklidir çünkü seyahat etmeniz için izin veren ülke aslında Yunanistan’dır ve bu sebeple İspanya’nın sizi ülkesine almama hakkı her zaman vardır.
Yunanistan’a ilk giriş yapıldıktan sonra başka bir Schengen ülkesine seyahat edilebilirsiniz. Burada tekrar hatırlatmak isterim ki Yunanistan üzerinden vize alındığı için vizenin çoğunluğu Yunanistan için kullanılmalıdır. Aksi takdirde bir sonraki vize başvurusu sonucunda hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Bu gibi konularda destek ve hizmet için vizeart.com adlı web sitemizi ziyaret etmeyi unutmayın.
Sık Sorulan Sorular
Schengen Vizesi Nasıl Alınır?
Schengen vize başvurusu; profesyonel danışmanlık şirketi ile beraber veya başvuru kişisi tarafından şahsen gerçekleştirilebilir. Ancak günümüzde sürekli değişen ve güncellenen kurallara yetişebilmek ve güncel doğru başvuru sürecine vakıf olabilmek adına profesyonel bir destek almanızı önemle tavsiye ediyoruz.
Schengen vizesi alabilmek için; zorunlu olan temel şartları ve gereklilikleri sağlamak, vize başvurusu için zorunlu ve gerekli evrakların tümünü sağlayabilir olmak ve vize başvurusu gerçekleştirebilmek için yeterli sürenin bulunması gerekiyor. Seyahat sebebine ve meslek durumuna göre doğru hazırlanan bir vize başvuru dosyası ile Schengen vize başvurusu gerçekleştirebilir ve Schengen vizesi alınabilir.
Schengen Vizesi Ne Kadar?
Schengen vize ücreti her ülkede farklılık göstermektedir ancak güncel konsolosluk harç bedeli genellikle 80 Euro’dur. Her vize başvurusunda ödenmesi gereken başvuru merkezi bedeli ise ülkeden ülkeye değişmektedir ve genellikle 90 Euro civarındadır.
Schengen Vizesi Şartları?
Schengen vizesi alabilmek için temel şartlar; Türk Vatandaşı olmak veya süresi uygun bir oturum izni sahibi olmak, Türkiye’de kurulu ve düzenli bir hayat sahip olmak, kanıtlayıcı nitelikteki belgeler ise finansal durumu ve birikimi ispatlayabilir durumda olmak gereklidir.